Miten kuulomme toimii?
Tinnituksen äänihoito tapahtuu normaalin kuulemisen kautta. Kuulemisessa ääniaalto kulkee ulkokorvasta välikorvaan ja sieltä edelleen vahvistettuna sisäkorvaan. Sisäkorvassa karvasolut muuntavat aaltoenergian sähköimpulsseiksi. Tämä biosähköinen ääni informaatio jatkaa matkaa kuulohermoon ja sieltä edelleen kuuloaivokuorelle, jossa tietoinen kuuleminen tapahtuu.
Kuulohermossa biosähköinen ääni-informaatio prosessoidaan ja se saa merkityksen. Rauhoittavat äänet, kuten seinäkellon raksutus aistitaan kuuloaivokuorella, mutta sen merkitys on neutraali, joten se voi jäädä tuttuna äänenä myöhemmin huomaamatta. Sen sijaan pelottavat äänet jättävät syvän muistijäljen. Uudelleen kuultuna ne aktivoivat sympaattisen hermoston, jolloin ääni ei jää huomiotta. Näin käy myös tinnituksen kanssa. Tinnitukseen liittyvät negatiiviset ajatukset käynnistävät automaattisesti negatiiviset tunteet, mikä loppujen lopuksi jopa vahvistaa itse tinnitusaistimusta ja tinnituskokemusta.
Mitä on tinnituksen äänihoito?
Äänihoito on osa tinnituksen hoitoa. Se muodostuu kolmesta osiosta: ääniympäristön rikastuttamisesta (mottomme on: vältä hiljaisuutta), tinnituksen peittämisestä sekä räätälöidystä äänihoidosta.
Ääniympäristön rikastaminen
Ääniympäristön rikastaminen tarkoittaa vaimean taustahälyn lisäämistä, joka on tarpeen hiljaisissa tiloissa ja tilanteissa, kuten sisätiloissa ja iltaisin nukkumaan käydessä. Ääniympäristön rikastamisessa ei ole tarkoitus keskittyä tietoisesti kuuntelemaan ympäristön ääniä, vaan antaa tinnituksen sekoittua niiden sekaan. Tällöin on helpompi keskittyä muihin askareisiin ja helpompi nukahtaa iltaisin. Sopivaa ääniympäristön rikastamista ovat mm. radio (musiikki tai kohinat), tuuletin, jääkaappi ja muut sähkölaitteet, jotka pitävät tasaista huomaamatonta ääntä.
Peittäminen
Peittäminen on tinnitusäänen tietoista sekoittamista ulkoisen äänilähteen kanssa. Tavoitteena on saavuttaa sekoituspiste, eli äänenvoimakkuuden taso, jossa tinnitusääni sekoittuu ulkoisen äänen sekaan, mutta ei peity täysin. Tinnitusäänen peittäminen lähes kuulumattomiin ulkoisella äänilähteellä on suositeltavaa, kun tinnitus on häiritsevää. Akuuttivaiheessa peittämällä voidaan estää tinnituksen ja stressireaktion paheneminen. Kroonisessa tinnituksessa peittämisellä voidaan pitää tinnitus huomaamattomissa ja näin hillitä stressireaktion ja sen aiheuttaman negatiivisten ajatusten ja tunteiden kierrettä. Peittämiseen sopii parhaiten luonnolliset vesiäänet kuten suihku, sateen ropina, aaltojen pauhu, suihkulähde, mutta myös musiikkia ja muita ääniä voi käyttää.
Räätälöity äänihoito
Räätälöity äänihoito on yksilöllisesti kuulo- ja tinnitusmittausten pohjalta laadittua äänimateriaalia, jota kuunnellaan hoito-ohjelman mukaisesti noin 2-3 tuntia päivässä. Räätälöity äänihoito on merkittävä osa poisoppimista ja se vaatii onnistuakseen toistoa ja sitoutumista pitkä- aikaiseen päivittäiseen hoito-ohjelmaan. Parhaiten äänimateriaaliksi sopii musiikki, mutta myös luonnonäänet, kuten sade, tuuli, lintujen laulu, sopivat. Äänen tulisi olla miellyttävää ja rauhallista ja mahdollisuuksien mukaan kuuntelijan mielimusiikkia.
Miten tinnituksen äänihoito vaikuttaa?
Tinnitus tyypillisesti tunkeutuu esiin hiljaisuudessa. Silloin ääniympäristön rikastaminen vähentää kontrastia ja tinnitus tulee siedettävämmäksi. Tinnituksen peittäminen on keino, jonka avulla on mahdollista hallita tinnitusta ja saada se pois mielestä silloin kun se on erityisen häiritsevää. Räätälöidyn äänihoidon taas on osoitettu vaikuttavan itse tinnitusaistimukseen vähentäen sen voimakkuutta ja häiritsevyyttä.
Kun tinnitukseen kytkeytyy pelkoa ja muita negatiivisia tunnetiloja, kuulorata vahvistaa sen erityisen voimakkaaksi. Kuuloradan kyky käsitellä informaatiota on kuitenkin rajallinen, samalla tavalla kuin tietokoneen työmuisti. Mikäli korvaan annetaan miellyttävää ääntä, niin tinnitus joutuu kilpailemaan tuosta levytilasta sen kanssa. Näin voidaan estää tinnitusaistimuksen vahvistuminen liian voimakkaaksi.
Miten tinnituksen äänihoito tapahtuu?
Monilla tinnituspotilailla on vahva tarve hiljaisuuteen, koska hiljaisuuden uskotaan vähentävän tinnitusta. Asia on kuitenkin päinvastoin, hiljaisuus pahentaa tinnituskokemusta, mutta taustaäänillä (liikenne, radio, musiikki, suihku) se voidaan saada pois mielestä. Tinnitus koetaan yleisesti voimakkaampana ja häiritsevämpänä nukkumaan mentäessä, kun on hiljaista. Ääniympäristöä rikastamalla iltaisin nukahtaminen helpottuu. Ääniympäristön rikastuminen voidaan saavuttaa radiolla (musiikki tai kohina), herätyskellolla, tuulettimella tai tyynyyn tai sen alle sijoitetulla äänilähteellä.
Tinnitus kannattaa peittää aina silloin kun se tuntuu kiusallisen häiritsevältä. Siten voidaan välttää tinnituksen tai siitä johtuvien lisäoireiden, kuten ahdistuneisuuden ja unihäiriöiden paheneminen. Tinnituksen peittäminen kokonaan pitkäksi aikaa ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Sen sijaan sekoituspisteen saavuttaminen, jossa tinnitus sekoittuu ulkoisen äänilähteen kanssa, mutta on silti kuultavissa, mahdollistaa tottumisen eli habituaation onnistumisen. Peittämisessä erityisen hyviä ääniä ovat vesiäänet kuten sateen ropina tai aaltojen kuohunta. Myös musiikkia käytetään peittämään tinnitusta. Äänen tulee olla miellyttävää, ei päällekäyvää.
Varsinaisen äänihoidon potilas toteuttaa itsenäisesti kotona vähintään kaksi tuntia päivässä. Kyseessä on oppimisprosessi, joka vaatii järjestelmällisyyttä. Räätälöidyssä äänihoidossa kaikki äänihoitomateriaali muokataan yksilöllisesti kuulo- ja tinnitusprofiilin perusteella. Äänihoito voidaan yksilöidä jopa omasta lempimusiikista.
Millaista on tinnituksen räätälöity äänihoito?
Tinnituksen äänihoito räätälöidään yksilöllisesti kuulo- ja tinnitusprofiilin mukaisesti. Tinnituksen räätälöidyllä äänihoidolla vähennetään potilaan tinnituksen voimakkuutta kuuntelemalla yksilöllisesti räätälöityä musiikkia tai / sekä luonnonääniä. Tämä toimii poistamalla tinnitustaajuuden sisältävä taajuusalue kuunneltavista äänistä. Poistettava taajuusalue on yleensä yksi oktaavi.
Tinnituksen äänihoidon edut
Tinnituksen äänihoitoa on helppo käyttää jokapäiväisessä elämässä. Helpoin tapa on toteuttaa äänihoito omalla kannettavalla laitteella kuten älypuhelimella, MP3 soittimella tai tietokoneella. Samalla sujuvat myös arjen askareet.
Siirry kyselyyn tästä »
Tietoa ja ajatuksia tinnituksesta blogi
- Tinnitus ja stressi. Aiheuttaako tinnitus stressiä vai stressi tinnitusta?
- Tinnituksessa ja sen syntymisessä syyt ja seuraukset voivat mennä sekaisin
- Reaktiivinen tinnitus. Mitä se on? Ääniyliherkkyyttä vai tinnitusta?
- Tinnituksen habituaatio, eli tottuminen. Miten se tapahtuu ja onko se edes mahdollista?
- Tinnituksen hoidossa potilas ja terveydenhuolto eivät tunnu kohtaavan