Lihaskireys ja jännitys voivat olla osasyynä tinnituksen syntyyn tai sen voimakkuuden tai häiritsevyyden lisääntymiseen. Lihaksistosta, nivelistä ja tukirangasta kannattaa siis pitää huolta liikunnan lisäksi myös fysikaalisten hoitojen, kuten hieronnan, osteopatian ja fysioterapian avulla. Monen muun tekijän ohella myös raskas liikunta sekä vääränlaiset asennot ja liikeradat liikuntasuorituksissa saattavat aiheuttaa jännitys- ja kiputiloja, jotka voivat jopa kroonistua. Tästä voi seurata somatosensorinen tinnitus, jossa joko suoraan tai monen tekijän yhteisvaikutuksesta aivojen biosähköinen toiminta lisääntyy. Se voi myös vaikuttaa tinnituskokemukseen joko itse tinnituksen ääniaistimuksen tai häiritsevyyden lisääntymisenä.
Hoitomuodon valintaa varten on tärkeää selvittää oireiden taustalla oleva syy ja sen pohjalta päättää, että mikä hoitomuoto toimii kyseisessä tapauksessa parhaiten. Somatosensorisenkaan tinnituksen kohdalla ei hoideta tinnitusta vaan sen aiheuttajaa, jolloin seuraus, eli tinnitus voidaan saada loppumaan.
Trigger pisteiden käsittely, asentohoito ja kylmävenyttely
Triggerpisteet ovat heijastekipua tai muita tuntemuksia aiheuttavia lihaskohtia, jotka tuntuvat palpaatiolla kovemmilta kuin muu lihaksisto ja aristavat palpaatiota. Triggerpisteiden käsittely tehdään fysioterapeuttisesti kylmävenyttelyllä ja injektoimalla puudutetta triggerpisteisiin. Potilaan tasapainon tutkimus auttaa kuntoutuksen toteutuksessa, koska hyvänlaatuinen asentohuimaus voi olla syynä rangan vinouteen sekä oikean ja vasemman puolen eroihin lihaskireydessä. Hoitoina on kaarikäytävien otoliittien palautus asentohoidoilla.
Faskiamanipulaatiossa haetaan koko kehon häiriöiden heijastelua muille alueille, jossa heijasteita aiheuttavat pisteet vastaavat triggerpisteitä. Ajatuksena on, että kireys ei ole lihasperäistä, vaan triggerpisteet ovat yhteen liimautuneita faskia kerroksia, joita irrotetaan voimakkaalla hieronnalla. Nämä faskian häiriöt kulkevat akupunktiomeridiaanien tapaan kehon läpi jolloin on tärkeää löytää koko ketjun ongelmat ja korjata ne.
Kylmävenyttelyn tarkoituksena on rentouttaa lihaksia. Siinä Articare kylmäsumutetta sumutetaan lihassäikeiden suuntaisesti ohuena sumuna samaan suuntaan suihkuttamalla. Sen jälkeen lihasta venytetään samaan suuntaan ja lopuksi alue lämmitetään kostealla lämpimällä pyyhkeellä. Kukin lihas käsitellään 3-5 kertaa, jonka jälkeen vaihdetaan käsittelyaluetta.
Varaa aika Trigger pisteiden käsittely, asentohoito ja kylmävenyttely »
Hoitometelmä ja tutkimustieto sen taustalla on Maria Estolan kokoamaa ja kehittämää
Hieronta, osteopatia ja fysioterapia
Hieronnalla, osteopatialla ja fysioterapialla voidaan hoitaa ja jopa ennalta ehkäistä lihaksiston, nivelten ja tukirangan ongelmia. Samalla esimerkiksi hieronnalla on rentouttava vaikutus, joka lihaksiston jännitystilojen laukaisemisen lisäksi aktivoi parasympaattista hermostoa. Osteopatia ja fysioterapia keskittyvät lihaksiston jännitystilojen laukaisemisen lisäksi korjaamaan mahdollisia tukirangan virheasentoja, jotka voivat olla syynä jännitys- ja kiputilojen syntyyn ja näin ollen toimii sekä hoitavana että ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä.
Tinnituksen hoitamiseksi olisi ennen hierontaan, osteopatiaan, fysioterapiaan tms. hakeutumista hyvä selvittää, että onko kyseessä kokonaan tai osin somatosensorinen tinnitus. Tutkimuksissa pyritään selvittämään mahdollisimman tarkkaan, että mikä vaikutus asennolla, liikkeellä ja venytyksellä on tinnitus äänen voimakkuuteen ja luonteeseen. Näin saadaan selville, että mihin ja miten hoito kohdistetaan. Mikäli somatosensorista vaikutusta ei ilmene, niin hoidolla ei välttämättä ole suoraa vaikutusta tinnitukseen.
Hoidoilla voidaan saada aikaan nopeasti vaikutus tinnitukseen lihaskipujen ja jännitystilojen helpottumisessa eteenkin, jos kyseessä on somatosensorinen tinnitus. Muilta osin tinnituksen kannalta merkittävää on kehon stressireaktion helpottaminen ja kuormittuneen lihaksiston aiheuttaman biosähköisen toiminnan väheneminen. Näin ylimääräinen biosähköinen toiminta kuuloradalla vähenee ja samalla tinnituskokemuskin helpottaa. Hieronnan, mutta erityisesti osteopatian ja fysioterapian, ennalta ehkäisevä vaikutus on myös merkittävä. Rangan virheasentojen korjaus auttaa siinä, että lihaksisto ja nivelet eivät joudu liikunnassa tai arjessa niin kovalle rasitukselle eivätkä näin kipeydy niin helposti. Myös ryhdin ja liikuntasuoristusten asentojen ja liikeratojen korjaavilla harjoituksilla parannetaan kehon rasituksen sietokykyä. Kaikilla näillä on positiivien vaikutus tinnitukseen joko suorasti tai epäsuorasti. Se ei välttämättä tarkoita, että tinnitus menee pois, mutta ainakin se estää näiden kautta tinnituksen pahenemisen.
Siirry kyselyyn tästä »
Tietoa ja ajatuksia tinnituksesta blogi
- Tinnitus ja stressi. Aiheuttaako tinnitus stressiä vai stressi tinnitusta?
- Tinnituksessa ja sen syntymisessä syyt ja seuraukset voivat mennä sekaisin
- Reaktiivinen tinnitus. Mitä se on? Ääniyliherkkyyttä vai tinnitusta?
- Tinnituksen habituaatio, eli tottuminen. Miten se tapahtuu ja onko se edes mahdollista?
- Tinnituksen hoidossa potilas ja terveydenhuolto eivät tunnu kohtaavan