• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen

Tinnitushoitajat

Tietoa tinnituksesta ja tinnituksen hoidosta

  • Tinnitus
    • Ääniyliherkkyys
    • Läheisen tinnitus
  • Tinnituksen hoito
    • Tinnituksen hoito-ohjelma
      • Tinnitusterapia
      • Tinnituksen äänihoito
      • Neuromodulaatiohoidot
      • Meditaatio ja suggestiohoito
      • Fysikaaliset hoidot
      • Ravinto ja liikunta
    • Onnistunut tinnituksen hoito
  • Testit
    • Tinnituksen haitta-asteen arvio
    • Ääniyliherkkyys testi
    • Habituaatio testi
  • Kuulon heikkeneminen
    • Kuulontutkimus
    • Kuulolaitteet
  • Ajanvaraus
    • Hinnasto
  • UKK
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
Olet täällä: Alkuun / Tinnituksen hoito / Tinnituksen hoito-ohjelma

Tinnituksen hoito-ohjelma

Selvitysten ja tutkimusten jälkeen laaditaan tinnituksen hoito-ohjelma, joka käydään potilaan kanssa yhdessä läpi. Potilas ohjeistetaan ja opastetaan hoitotoimien suorittamiseen. Potilas saa tukea ja neuvoa tarvittaessa myös hoito-ohjelman aikana. Seuranta kuuluu myös tarvittaessa hoito-ohjelmaan ja tapahtuu kyselylomakkeiden ja mittausten avulla.

Tinnituksen hoito-ohjelman osiot

  • Tinnitusterapia
  • Äänihoito
  • Neuromodulaatiohoidot
  • Meditaatio ja suggestiohoito
  • Fysikaaliset hoidot
  • Ravinto ja liikunta
  • WellO2 hengitysharjoituslaite
  • Lääkehoito

Tinnitusterapia

Kroonista ja huomattavasti elämänlaatua heikentävää tinnitusta voidaan hoitaa tinnitusterapialla. Sillä pyritään vaikuttamaan tinnitukseen liittyviin pelkoajatuksiin sekä negatiivisiin tunteisiin ja helpottamaan tinnituksen habituaatiota. Neuvonta on oleellinen osa terapiaa. Se antaa oikeaa tutkimuksiin perustuvaa tietoa kuulojärjestelmän toiminnasta sekä tinnituksesta ja sen syntymekanismeista. Neuvonta antaa myös tietoa tinnituksen eri hoitomuodoista ja niiden vaikutusmekanismeista. Keskustelu ja läsnäolo ovat myös tärkeä osa terapiaa. Tukenasi on kuuntelija, joka ymmärtää tilanteesi ja osaa tukea ja auttaa pääsemään vaikeimpien tilanteiden yli. Neuvontaa ja keskustelua tukevat myös erilaiset käyttäytymisterapiaan pohjautuvat tehtävät. Tavoitteena on päästä irti tinnituksen aiheuttamasta negatiivisten ajatusten ja tuntemusten kierteestä.

Varaa aika Tinnituserapiaan »

Lue lisää tinnitusterapiasta »

Äänihoito

Äänihoito on tinnituksen hoidon keskeisimpiä hoitomuotoja kaiken tyyppisessä tinnituksessa. Lievässä tinnituksessa auttaa ääniympäristön rikastaminen, hiljaisuuden välttäminen sekä mahdollisuus hallita tinnitusta peittämällä, eli sekoittamalla tinnitus ääni ulkoisen äänen kanssa, silloin kun se tuntuu häiritsevältä. Äänihoidolla pyritään akuutissa tinnituksessa estämään helposti syntyvää stressireaktiota, kroonisessa tinnituksessa puolestaan pyritään helpottamaan tinnitukseen tottumista ja vähentämään sen häiritsevyyttä sekä stressireaktiota ja sen synnyttämän negatiivisten ajatusten ja tunteiden kierrettä. Tinnituksen äänihoidossa on kolme osaa: Ääniympäristön rikastaminen, peittäminen ja räätälöity äänihoito.

Ääniympäristön rikastaminen

Ääniympäristön rikastaminen tarkoittaa vaimean taustahälyn lisäämistä, joka on tarpeen hiljaisissa tiloissa ja tilanteissa, kuten sisätiloissa ja iltaisin nukkumaan käydessä. Ääniympäristön rikastamisessa ei ole tarkoitus keskittyä tietoisesti kuuntelemaan ympäristön ääniä, vaan antaa tinnituksen sekoittua niiden sekaan. Tällöin on helpompi keskittyä muihin askareisiin ja helpompi nukahtaa iltaisin. Sopivaa ääniympäristön rikastamista ovat mm. radio (musiikki tai kohinat), tuuletin, jääkaappi ja muut sähkölaitteet, jotka pitävät tasaista huomaamatonta ääntä.

Peittäminen

Peittäminen on tinnitusäänen tietoista sekoittamista ulkoisen äänilähteen kanssa. Tavoitteena on saavuttaa sekoituspiste, eli äänenvoimakkuuden taso, jossa tinnitusääni sekoittuu ulkoisen äänen sekaan, mutta ei peity täysin. Tinnitusäänen peittäminen sekoittamalla se lähes kuulumattomiin ulkoisella äänilähteellä on suositeltavaa, kun tinnitus on häiritsevää. Akuuttivaiheessa peittämällä voidaan estää tinnituksen ja stressireaktion paheneminen. Kroonisessa tinnituksessa peittämisellä voidaan pitää tinnitus huomaamattomissa ja näin hillitä stressireaktion ja sen aiheuttaman negatiivisten ajatusten ja tunteiden kierrettä. Peittämiseen sopii parhaiten luonnolliset vesiäänet kuten suihku, sateen ropina, aaltojen pauhu, suihkulähde. Myös musiikkia ja muita ääniä voi käyttää.

Räätälöity äänihoito

Räätälöity äänihoito on yksilöllisesti kuulo- ja tinnitusmittausten pohjalta laadittua äänimateriaalia, jota kuunnellaan hoito-ohjelman mukaisesti noin 2-3 tuntia päivässä. Räätälöity äänihoito on merkittävä osa poisoppimista ja se vaatii onnistuakseen toistoa ja sitoutumista pitkä aikaiseen ja päivittäiseen hoito-ohjelmaan. Parhaiten äänimateriaaliksi sopii musiikki. Myös luonnonäänet, kuten sade, tuuli, lintujen laulu, sopivat. Äänen tulisi olla miellyttävää ja rauhallista ja mahdollisuuksien mukaan mielimusiikkia.

Lue lisää äänihoidosta »

Neuromodulaatiohoidot

Neuromodulaatiohoidoilla tarkoitetaan yleisellä tasolla erilaisten keskushermoston oireiden lievitystä kohdennetun sähköstimulaation avulla. Neuromodulaatiohoitojen tarkoituksena on vaikuttaa aivojen hermoston toiminnan säätelyihin joko kohdennetusti tai laaja-alaisesti. Neuromodulaatiohoidon avulla tehostetaan aivojen hermoverkkojen välistä informaation siirtoa ja lisätään aivojen plastisuutta, eli muovautuvuutta. Neuromodulaatiohoidoilla vaikutetaan sekä tinnitusaistimukseen että sen aiheuttamaan ahdistuneisuuteen ja masennukseen.

Lue lisää neurostimulaatiohoidosta »

Meditaatio ja suggestiohoito

Tinnituksen aiheuttamien negatiivisten ajatusten ja tunteiden kierteen katkaisemisessa meditaatio ja suggestiohoito ovat tärkeitä. Ne ovat suositeltavia erityisesti keskivaikean ja vaikean tinnituksen hoitoon, mutta sopivat myös lievän tinnituksen hoitoon, mikäli stressi, pelkoajatukset ja ahdistuneisuuden tunne liittyvät olennaisesti oireisiin. Lievemmässä tinnituksessa säännölliset hengitysharjoitukset ja meditaatio ovat riittäviä stressin tasaamiseksi. Vaikeammassa tinnituksessa pyritään syvempään rentoutumiseen ja suggestioharjoituksilla pääsemään irti negatiivisista ajatuksista.

Meditaatio

Meditaatioharjoituksessa keskitytään kehon ja mielen rentouttamiseen ja rauhoittamiseen. Se on tehokas ja toimiva hoitomuoto tinnituksen käynnistämän stressireaktion ja sen myötä kehittyneen negatiivisten ajatusten ja tunteiden kierteen katkaisemisessa. Meditaatio palauttaa sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainon hillitsemällä sympaattisen hermoston toimintaa ja vahvistamalla parasympaattisen hermoston toimintaa. Meditaatioharjoitukset vaikuttavat parhaiten säännöllisesti ja pitkään toteutettuina

Suggestiohoito

Suggestio on toimiva hoitomuoto tinnituksen aiheuttaman stressireaktion myötä syntyneiden negatiivisten ajatusten muuttamisessa. Suggestioharjoituksessa tavoitteena on korvata negatiiviset ajatukset uusilla positiivisilla vasta-ajatuksilla. Suggestioharjoitusten vaikutus on parhaimmillaan säännöllisesti ja pitkään harjoitettuna. Suggestioharjoitus on suositeltavaa erityisesti keskivaikean ja vaikean tinnituksen hoitoon. Harjoitus sopii myös lievän tinnituksen hoitoon, mikäli stressi ja ahdistuneisuus liittyvät olennaisesti oireisiin.

Hengitysharjoitus

Hengitysharjoituksen tarkoitus on alentaa stressireaktiota ja siten lievittää ahdistuneisuutta ja muita epämiellyttäviä tunnetiloja ja lopulta vaikuttaa tinnitusaistimuksen voimakkuuteen tai häiritsevyyteen. Hengitysharjoituksessa keskitytään tietoiseen syvään hengittämiseen erilaisilla hengityksen rytmeillä. Ne auttavat kaikenlaisen tinnituksen hoidossa, mutta erityisesti keskivaikean ja vaikeaan tinnituksen hoitoon. Hengitysharjoitukset vaikuttavat parhaiten säännöllisesti ja pitkään harjoitettuna.

Lue lisää meditaatiosta ja suggestiohoidosta »

Fysikaaliset hoidot

Lihaskireys ja jännitys voivat olla osasyynä tinnituksen syntyyn tai sen voimakkuuden tai häiritsevyyden lisääntymiseen. Lihaksistosta, nivelistä ja tukirangasta kannattaa siis pitää huolta liikunnan lisäksi myös fysikaalisilla hoidoilla. Hieronnalla, osteopatialla ja fysioterapialla voidaan hoitaa ja jopa ennalta ehkäistä lihaksiston, nivelten ja tukirangan ongelmia. Samalla esimerkiksi hieronnalla on rentouttava vaikutus, joka lihaksiston jännitystilojen laukaisemisen lisäksi aktivoi parasympaattista hermostoa. Hoidoilla saadaan siis aikaan nopeasti tuloksia lihaskipujen ja jännitystilojen helpottumisessa eteenkin, jos kyseessä on somatosensorinen tinnitus. Muilta osin tinnituksen kannalta merkittävää on kehon stressireaktion helpottaminen ja kuormittuneen lihaksiston aiheuttaman biosähköisen toiminnan väheneminen.

Varaa aika Trigger pisteiden käsittely, asentohoito ja kylmävenyttely »

Lue lisää fysikaalisista hoidoista »

Ravinto ja liikunta

Ravinto

Kaikkien olisi hyvä syödä terveellisesti, mutta tinnituspotilaan olisi ennen kaikkea vältettävä verenpainetta tai muuten elimistöä kuormittavaa ravintoa. Ravinnon tulisi sisältää suolaa, sokeria ja rasvaa kohtuudella. Tinnituksen aiheuttama stressi kuluttaa mm. b-vitamiinia ja sen takia vitamiinivalmisteet takaavat niiden riittävyyden elimistössä.

Liikunta

Riittävä liikunta on tärkeää, vaikka ei tinnituksesta kärsisikään. 30 minuutin kävely tai juoksu kovalla sykkeellä riittää endorfiinin vapautumiseen elimistössä. Tinnituksen aiheuttamaan stressireaktioon ja ahdistukseen juuri endorfiinilla eli mielihyvähormonilla on positiivinen stressiä ja verenpainetta laskeva vaikutus. Lisäksi lihaksiston, nivelten ja tukirangan hyvä kunto ehkäisee lihaskipuja, jännitystiloja ja kireyttä ja siten vähentää riskiä tinnituksen laukeamiseen tai pahenemiseen.

Lue lisää ravinnosta ja liikunnasta »

WellO2 hengitysharjoituslaite

Allergiasta, hengitystieinfektiosta tai muusta syystä johtuvalla korvien, nenän ja kurkun tukkoisuudella voi olla vaikutusta tinnituksen syntyyn tai sen pahenemiseen. Sen vuoksi onteloiden ja hengitysteiden pitämien avoinna on tärkeää. WellO2 hengitysharjoituslaitteessa on yhdistetty säädettävä ulos- ja sisäänhengitysvastus sekä höyryhengitys. Laitteella pyritään poistamaan limaa hengitysteistä ja onteloista sekä vähentämään näiden turvotusta, jotta välikorvan ilmastointi toimisi normaalisti eikä sinne pääsisi muodostumaan alipainetta. WellO2 ei poista tinnitusta, mutta se voi helpottaa tinnituskokemusta, jos siihen liittyy tukkoisuuden ja paineen tunnetta korvissa tai muita kuuloon liittyviä epämääräisiä tuntemuksia, joita välikorvan paineenvaihtelut voivat aiheuttaa. Samoista syistä johtuva kuulon väliaikainen alenema saadaan hoidettua ja ääniympäristön rikastumisen kautta tinnitus saattaa kuulostaa vaimeammalta ja vähemmän häiritsevältä.

Lue WellO2 hengitysharjoittelulaitteesta »

Lääkehoito

Varsinaista lääkehoitoa tinnitukseen ei ole, mutta mielialalääkkeistä voi olla hyötyä, jos tinnitus aiheuttaa huomattavaa masennusta, ahdistuneisuutta tai paniikkihäiriöitä. Myös nukahtamista auttavat ja unen laatua parantavat lääkkeet voivat olla hyödyksi, jos tinnitus vaikeuttaa nukahtamista ja uni on katkonaista eikä riittävän syvää. Mieliala- ja unilääkkeillä on kuitenkin merkittäviä haittavaikutuksia, joista yksi on tinnitus, joka mainitaan usean mielialalääkkeen melko yleisenä haittavaikutuksena. Tämän vuoksi sopivan lääkkeen valinta on tärkeää. On myös muistettava, että niillä ei hoideta tinnitusta vaan sen aiheuttamia ja huomattavan pahaksi kehittyneitä oireita. Lääkehoidon tulisi olla lähinnä ensiapua ja sen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Arvion tekee ainoastaan tutkimustuloksiin ja hoito-ohjelmaan perehtynyt lääkäri. Tinnitukseen on määrätty myös muitakin lääkkeitä, mutta varmuuden vuoksi ei pidä kokeilla lääkkeitä, jotka mahdollisesti ovat auttaneet tinnituksessa. Ensin tulee selvittää syy, joka on aiheuttanut tinnituksen ja jos syyksi osoittautuu luotettavasti sellainen tekijä, johon on olemassa lääke, niin silloin lääkehoito on perusteltua. Ilman hoidettavaa tekijää lääkkeet eivät auta tinnitukseen, koska niitä ei ole siihen tarkoitettu.

Tinnituksen haitta-asteen arviolla voit helposti selvittää tinnituksesi haitta- ja häiritsevyysasteen
Siirry kyselyyn tästä »
Tee tinnituksen haitta-arvio testi »

Varaa aika vastaanotollemme »

Soita Tinnitushelppiin ja kysy lisää »

Usein kysyttyä tinnituksesta »

Tietoa ja ajatuksia tinnituksesta blogi

  • Tinnitus ja stressi. Aiheuttaako tinnitus stressiä vai stressi tinnitusta?
  • Tinnituksessa ja sen syntymisessä syyt ja seuraukset voivat mennä sekaisin
  • Reaktiivinen tinnitus. Mitä se on? Ääniyliherkkyyttä vai tinnitusta?
  • Tinnituksen habituaatio, eli tottuminen. Miten se tapahtuu ja onko se edes mahdollista?
  • Tinnituksen hoidossa potilas ja terveydenhuolto eivät tunnu kohtaavan

Ensisijainen sivupalkki

  • Tinnituksen hoito-ohjelma
    • Tinnitusterapia
    • Tinnituksen äänihoito
    • Neuromodulaatiohoidot
    • Meditaatio ja suggestiohoito
    • Fysikaaliset hoidot
    • Ravinto ja liikunta
  • Onnistunut tinnituksen hoito

Etsitkö jotain tiettyä asiaa? Tee haku!

Footer

Ota yhteyttä

Suomen Tinnitushoitajat

info@tinnitusklinikka.fi
Takkatie 22, 00370 Helsinki

Soita Tinnitushelppiin
041 755 3056 (Arkisin klo 9-16)

Avoinna ajanvarauksella
Arkisin klo 10.00 – 20.00
Lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.00 – 16.00

Toimipisteemme on Helsingissä Pitäjänmäellä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Palvelemme etäyhteydellä myös koko suomen alueella.

Hinnasto »
Rekisteri- ja tietosuojaseloste »

Varaa aikaSoitaOta yhteyttä

Ajankohtaista tinnituksesta ja kuulosta

Yleisimmät syyt hakeutua tinnituksen hoitoon ja mistä hoitoa saa 22.3.2021
Uusi laite mahdollistaa tinnituksen mittaamisen 28.12.2020
WellO2 hengitysharjoituslaite voi auttaa korvien ja hengitysteiden tukkoisuudesta johtuvaa tinnitusta 16.11.2020
Tinnitukseen etsitään hyvää hoitokeinoa 3.11.2020
Tinnitus on yleinen vaiva, joka haittaa elämää ja vie unet – nämä asiat voivat pahentaa korvien soimista 2.11.2020
Tutkimus: kieleen johdettu sähkövirta voi helpottaa tinnitusta 27.10.2020
Kuulo voi heikentyä diabeteksen, tupakoinnin tai jopa flunssan takia 24.10.2020

Kaikki ajankohtaiset

Copyright © 2021 · Infinity Pro on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään